想要趁着周末或公共假期在国内旅游, 但只能想到槟城极乐寺、 吉隆坡双峰塔、 热浪岛, 又觉得这些地方太主流、 人又多、 而且没新鲜感了吗? 今天,小编就要来向大家介绍一些马来西亚可媲美国外、 鲜为人知的冷门景点吧·!
Bagi yang gemar untuk menerokai tempat-tempat makan yang best, anda pasti pernah ke Pulau Pinang atau Ipoh. Kali ini, apa kata kita merancang untuk menjamu selera di Johor pula? Pertemuan pelbagai masyarakat seperti Arab, Bugis, Jawa, Hakka, dan Hokkien telah menjadikan negeri yang kedua teramai di Semenanjung Malaysia ini sebagai salah satu negeri yang kaya dengan adat, tradisi dan adaptasi budaya.
Sebagai orang Johor yang kini bekerja sambil melancong sepenuh masa, saya sering teringat-ingat akan makanan Johor yang membuatkan saya ingin pulang ke kampung. Jadi, ini antara makanan-makanan tradisi Johor yang anda perlu cuba jika berkunjung ke sana!
1. Nasi Ambeng
Image credit: The Original Nasi Ambeng
Ah Nasi Ambeng, makanan kebanggaan masyarakat Jawa yang amat popular di Johor! Nasi Ambeng ialah makanan yang selalunya dihidangkan ketika kenduri dan majlis keramaian, dan dihidangkan di dalam dulang bersama aneka lauk-pauk seperti mee goreng, serunding kelapa, sayur goreng jawa, ayam/daging rendang, sambal dan ikan masin goreng.
Tetapi, kebanyakan restoran dan warung menghidangkannya di dalam bungkusan daun pisang seperti Nasi Lemak. Dan percayalah, segala rasa dan rempah yang datang daripada pelbagai lauk akan membuatkan Nasi Ambeng bungkus anda lebih sedap!
2. Mee Bandung
Image credit: Mee Bandung Muar JDM Official Facebook
Kepada sesiapa yang sukakan makanan laut, hidangan Mee Bandung yang suatu ketika dahulu dicipta oleh Pak Sharif Bandung amat disyorkan untuk anda! Kuah yang berasaskan udang kering dan kacang tanah memberikan rasa lemak manis yang istimewa kepada hidangan ini. Bahan-bahan lain termasuklah hirisan daging, udang, sotong, telur dan tauhu goreng lalu dipadankan dengan mi telur yang sudah dicelur.
Pak Sharif Bandung yang berasal dari Parit Jawa, Muar telah meninggalkan legasi yang besar kepada penduduk di sana. Kini, Muar merupakan tempat yang paling terkenal untuk anda mencuba Mee Bandung yang asli!
3. Laksa Johor
Image credit: Visit Johor Official Facebook
Sejarah Laksa Johor sememangnya antara topik yang suka untuk saya ceritakan kepada kaki makan di luar sana! Dipercayai bahawa Sultan Abu Bakar, pemerintah Melayu pertama yang menziarahi Eropah pada tahun 1866, telah menyukai pasta semasa percutiannya ke Itali. Jadi, baginda memerintahkan para chef di dapur istananya untuk menggantikan mi beras dengan spaghetti ketika menyediakan laksa.
Et voila! Maka, terhasillah Laksa Johor yang unik dari variasi laksa negeri-negeri lain. Dengan kepekatan kuah laksa pekat berasaskan ikan tenggiri/parang serta bahan-bahan hiasan dan daun herba yang segar, patutlah Laksa Johor memenangi hati penggemarnya! Untuk efek yang lebih asyik lagi, anda perlulah memakan hidangan ini menggunakan tangan. Makan spaghetti dengan tangan? Ya, hanya orang Johor sahaja yang tahu nikmatnya!
4. Kacang Pool
Image credit: Visit Johor Official Facebook
Selain daripada spaghetti, salah satu makanan fusion Johor yang paling popular datang daripada Timur Tengah. Ful Mudammas (stu kacang fava) merupakan makanan ruji masyarakat Mesir. Hidangan ini diperkenalkan di Johor Bahru oleh Makpol Kairon, lebih dikenali sebagai Haji K Pool, dan telah diubah suai untuk menepati citarasa masyarakat di sini.
Asas hidangan fusion Arab-Melayu ini ialah stu kacang fava dan daging cincang yang dihiasi dengan hirisan bawang besar, cili hijau, potongan limau kasturi dan telur mata separuh masak. Semua ini dipadankan dengan roti bakar mentega yang tebal dan lembut. Lupakan set English breakfast anda, inilah brunch yang anda patut nikmati.
5. Nasi Briyani Gam
Image credit: Nasi Beriani Gam Ulu Tiram Official Facebook
Briyani berasal dari negara Iran dan diperkembangkan di negeri-negeri benua Asia Selatan seperti India dan Pakistan. Ia mula diperkenalkan di Johor oleh pedagang-pedagang dari sana dan sehingga kini, Johor merupakan tempat kelahiran variasi Nasi Briyani Gam. Apakah yang dimaksudkan dengan gam? Ia merupakan teknik yang membungkus nasi separuh masak dengan kain putih dan diletakkan di atas lauk separuh masak.
Antara lauk yang popular ialah daging lembu atau kambing yang telah diperap dengan pelbagai rempah seperti jintan, ketumbar, buah pelaga dan sebagainya. Setelah masak sepenuhnya, ia kemudian dihidangkan dengan dalca, acar sayur/buah dan rendang. Bau harum rempah-ratus, daun herba dan beras basmati pasti akan menggiurkan anda!
6. Lontong Kering
Image credit: Visit Johor Official Facebook
Haaa, anda pasti sedar bahawa masakan tradisi Johor menggunakan banyak bahan dan pelbagai teknik masakan! Sama juga seperti Lontong Kering, antara makanan sarapan yang amat popular dalam kalangan masyarakat Johor.
Lontong, yang berasal dari Indonesia, ialah beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang. Lontong Kering merupakan gabungan lontong yang dipotong kecil, kemudian dihidangkan dengan aneka lauk seperti sambal kacang, rendang ayam/daging, serunding kelapa, sambal tumis, dan sayur goreng Jawa. Ya, kami orang Johor akui bahawa Nasi Lemak sebenarnya tidak cukup berat untuk sarapan pagi!
7. Asam Pedas
Image credit: Restoran Anisofea Asam Pedas Johor Asli
Asam Pedas sudah tidak asing lagi bagi mereka yang menetap di selatan Malaysia, lebih-lebih lagi di Johor dan Melaka. Hidangan berasaskan ikan atau ayam ini amat popular bukan sahaja di Malaysia, malah juga di Sumatra, Indonesia.
Keistimewaan kuah Asam Pedas Johor terletak pada asas tumisan cili giling yang kemudiannya dimasamkan dengan air asam jawa. Manakala, bunga kantan dan daun kesum pula akan memberikan rasa yang unik kepada hidangan ini. Nak tahu satu rahsia daripada orang Johor sendiri? Selain daripada nasi putih, Asam Pedas juga sesuai digandingkan bersama lempeng kelapa!
8. Mee Rebus Haji Wahid
Image credit: What's going on in Johor Bahru?
Tidak terkeuali daripada hidangan-hidangan tradisi Johor yang lain, setiap komponen Mee Rebus dimasak dengan amat terperinci. Kuah yang berasaskan ubi keledek dan udang kering ini digandingkan dengan mi telur dan bahan hiasan seperti topping tepung udang kering yang rangup, telur pindang, taugeh, tauhu dan hirisan lada hijau.
Dipercayai berasal dari Indonesia sebagai Mie Godhok Jawa, resepi Mee Rebus yang istimewa telah diolah oleh Basid Ali Karam Ali, bapa kepada Haji Wahid pada tahun 1918 di Johor Bahru. Kini, Mee Rebus Haji Wajid merupakan makanan tradisional Johor yang anda WAJIB nikmati sekiranya anda berkunjung ke sana!
Jadi, itulah dia 8 makanan paling istimewa yang menjadi kebanggaan rakyat Johor, sebuah negeri yang mengamalkan pelbagai adat dan budaya. Tentu sekali, ada banyak lagi makanan tradisi Johor yang perlu saya ceritakan kepada anda. Tapi, apa kata anda datang ke Johor dan cuba kesemua 8 hidangan ini terlebih dahulu? Jemput makan, semua!
Baca lagi: 11 Aktiviti Menarik di Johor yang Anda Perlu Lakukan
Published on
想要趁着周末或公共假期在国内旅游, 但只能想到槟城极乐寺、 吉隆坡双峰塔、 热浪岛, 又觉得这些地方太主流、 人又多、 而且没新鲜感了吗? 今天,小编就要来向大家介绍一些马来西亚可媲美国外、 鲜为人知的冷门景点吧·!
9月16日。。。约吗?
山峦起伏的森美兰州, 有绿意盎然的美景, 成片成片的热带雨林在雨后更加翠绿, 空气更加新鲜! 这里绝大部分的民宿都以贴近自然为特色, 因此有些民宿甚至让你住进没有无线网络的鸟巢, 真实感受远离世俗和尘嚣的滋味。 今天小编推荐几座值得一去的森美兰民宿。 环境幽静空气新鲜的好地方, 千万不能错过!
以前总听别人说新加坡的食物不好吃, 那是因为不会吃吧! ~当然, 要享受到顶级的服务和美食, 钱包就一定不能太省啦! 毕竟马币兑新币汇率真的太高了。 不过, 为了吃真的不能省。 如果接下来想逗女朋友开心, 或是想慰劳一下家人, 就去邻国趴趴走吧!
觉得奶茶太贵, 而且嘴巴还有点馋? 你可能需要的不止是饮料, 而是甜品啦! 很多人听到甜品店都觉得价格肯定超贵, 可是甜点其实也可以很便宜的, 只是看你去哪里吃~ 这里推荐雪隆区必须去的打卡的甜品店, 重点是好吃又不贵, CP值超高, 绝对不会让你钱包大出血!
Don't let these misconceptions cloud your judgment!
说走就走的中国行!
Check out all the city’s must-visit attractions and must-try foods!
赏心悦目的 KL 度假屋!
全都是小编亲自去过并推荐的~